De editor


De Editor

Het handboek voor hoe je artikelen kunt schrijven

Beginnen..

Veelgestelde Vragen

F.A.Q.

Een aantal veel gestelde vragen, over Word, opmaak, etc etc..

Doorlezen..
Veelgestelde vragen

Korte introductie

De editor gebruik je om artikelen te bewerken. Doordat er gebruik wordt gemaakt van HTML kan het eindresultaat wellicht afwijken van hetgeen je wilt. Controleer dus voor de zekerheid altijd het eindresultaat.

Om deze reden schrijf ik de handleiding, zodat je je weg meer kunt vinden, ik ga het onder andere hebben over:

Het toevoegen van een youtube video

Een video kun je gemakkelijk invoegen door middel van de knop "Media invoegen/bewerken". Deze knop bevind zich aan de rechter kant van het knoppen gedeelte. Je kunt hierop drukken en vervolgens een link van bijvoorbeeld youtube invoegen. Voor youtube kan deze speciaal een embed maken met slechts de link. Voor overige video's zoals bijvoorbeeld van Vimeo moet je op de site van Vimeo drukken op "delen" en de embed kopieren. Deze kan je dan plakken in het "insluiten" tabblad van de de "Media invoegen/bewerken" venster.

Tevens kan je ook een video selecteren die is geupload hierin wordt verder uitgelegd bij Media invoegen

Het schrijven van een tekst

TODO

Een tekst opmaak geven die niet over-enthousiast is

Probeer zo min mogelijk opmaak te geven zodat de website het van zichzelf kan stylen. Mocht je namelijk een keer een kleurtje aan geven spat dit er dan extra snel uit. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan AllUnited of ze een standaard kleur willen geven aan de linkjes op je website. Maar

Afbeeldingen en andere Media invoegen

Je kunt verschillende vormen van media uploaden zoals afbeeldingen, documenten & video's. Deze kun je onderin uploaden binnen het "Nieuwe documenten" blok. Ik zal hier niet al teveel op ingaan, maar als u deze niet kunt vinden dan wilt u misschien even het paginatype controleren. Zie: Paginatypes.

Als je eenmaal afbeeldingen binnen hetzelfde artikel hebt. Dan kan je drukken op de "Afbeelding invoegen". Voor documenten zoals Word, Excel of PDF kan je hieronder lezen Je kunt trouwens ook documenten gebruiken uit een ander artikel, dus 2 keer uploaden is onnodig. Maar goed een afbeelding invoegen is relatief simpel, je drukt op afbeelding invoegen (deze staat rechts-boven in de editor). Hierin zie een invoerveld staan voor "bron". Bij deze kan je een link invoeren, naar bijvoorbeeld een afbeelding van een andere site. Dit raad ik alleen niet aan, want als zij de link waar je naar stuurde niet meer werkt omdat hun site weg is. Dan zit jij dus met een niet werkende afbeelding. Deze zit er dus alleen meer in voor de mogelijkheid
Mocht je een afbeelding uit een ander artikel willen gebruiken, kan je bij de bron rechts op het knopje drukken. Dan opent deze vervolgens de FilePicker. De afbeelding die je zoekt staat onder de pagina waar het artikel onder staat waar de afbeelding in is geupload. Als je op deze klikt dan wordt je teruggebracht naar het invoer scherm. De rest is in principe optioneel om te gebruiken.
Een snellere route om een afbeelding toe te voegen is als die in hetzelfde artikel geupload. Dan kun je simpelweg bij "Image list" deze selecteren. Dan vult deze automatisch voor je de bron in.

Bij "Afbeelding omschrijving" kan je een tekst opgeven die wordt getoond zodra de afbeelding niet meer werkt. Bij "Afbeelding titel" kan je een tekst opgeven die wordt getoond als je een paar seconden met je muis eroverheen gaat. Bij "Afmetingen" kun je aangeven hoeveel pixels breedt X hoog je de afbeelding wilt hebben. Wat eigenlijk makkelijker is om de afbeelding grootte mee te bepalen is de afbeelding invoegen, dan met muis over de rand van de afbeelding heen gaan en beginnen met slepen. Op deze manier kan je namelijk vele malen makkelijker de gewenste breedte en hoogte bepalen. Tot slot kan je drukken op "Oké" om de afbeelding uiteindelijk in te voegen.

Het gebruik van ankers

TODO

Link & andere documenten invoegen

Je kunt een document invoegen door te drukken op "Link invoegen/bewerken". Deze staat naast de afbeelding invoegen dus rechts boven in de editor. Let wel op dat als je naar een document verwijst dan moet deze al geupload zijn. Je kunt meer meer over lezen hoe je kunt uploaden Zie: Documentenbeheer.
Een link kan bijvoorbeeld zijn naar een aparte pagina, website of document. Je kunt deze handmatig in het "bron" veld invoegen. Maar je kunt deze ook aan de rechterkant hiervan op de knop drukken. Dan open je de FilePicker en kan je een document uitkiezen. Als je een document zoekt, moet je denken over in welke pagina het artikel zit waarin je document in is geupload. In die pagina staat namelijk je document.
Wat een veelgebruikte combinatie is, is bijvoorbeeld een afbeelding plaatsen zoals hierboven wordt uitgelegd. En vervolgens een link maken. Als iemand dan klikt op de afbeelding gaat die naar de gegeven link toe. Dit kan hele handige resultaten geven van een screenshot van een pdf. En dat als je klikt op de pdf, dat je dan gaat naar het werkelijke pdf.

 

Samenwerking in de vereniging (delen)

Een groot gedeelte van de artikelen schrijf je over het algemeen zelf, maar mocht je een artikel van een ander gebruiken, let dan op dat je wel ervoor zorgt dat het dezelfde huisstijl behoudt. Als je dit niet doet, en je wilt bijvoorbeeld het lettertype wijzigen dan wordt dat niet overal doorgevoerd omdat het ene stuk tekst bijvoorbeeld lettertype 1 is en de ander 2. Tevens leest het ook niet prettig om steeds van lettertype te veranderen tussen de artikelen door. Dit valt ook het meeste op tijdens het lezen van de nieuwsbrief.

Om dit te voorkomen kun je simpelweg alle tekst selecteren en dan drukken op de "opmaak verwijderen" knop. Dan wordt alle opmaak die in de tekst staat verwijdert en kun je de belangrijke stukken bijvoorbeeld weer dikgedrukt houden.

Overzicht van alle knoppen

Binnen de editor zijn er een hoop knoppen, het is zelfs zo dat je kunt aanvragen voor een paar andere instellingen, om dit overzichtelijk te maken heb ik een tabel gemaakt die je ernaast. Wat betreft het "soort", kan dit basis, uitgebreid, of een instelling zijn. Over het algemeen is de introductie tekst een basis editor, en de details een uitgebreide. Maar een instelling is er 1 die AllUnited kan aanzetten voor je op aanvraag in een ticket. Dit kan zowel in de basis editor, uitgebreidde editor of beide. Je kunt zelf in de paginatypes (Zie: Paginatypes) beheren welke editor je gebruikt.


Naam Soort Omschrijving
Ongedaan maken Basis Maakt de laatst uitgevoerde actie ongedaan
Opnieuw Basis Maakt de laatste "ongedaan maken" ongedaan
Opmaak verwijderen Basis Verwijdert alle opmaak van de huidige selectie zie tekst opmaak
Tabel plakken Basis Plak een tabel zonder dat de opmaak wordt meegenomen
Speciale karakters Basis Deze staat in de + icoon, en zorgt ervoor dat je een speciaal karakter kunt uitkiezen
Anker Basis Verankert het huidige punt zodat, linkjes ernaar kunnen doorsturen
Vaste spatie Basis Zodat je een extra spatie kunt plaatsen zonder dat de teksten overlappen
Datum/tijd Basis Print het moment van het openen van de editor
Emoji's Basis Geeft een selectie aan zodat je een emoji kunt uitkiezen om in je artikel te plaatsen
Opmaak Basis Zorgt ervoor dat je een specifieke opmaak kunt kiezen voor je geselecteerde tekst
Tekstkleur Instelling Verandert de kleur van je huidige selectie
Achtergrondkleur (markeren) Instelling Verandert de achtergrond kleur van je huidige selectie, net alsof je de tekst markeert
Vet gedrukt maken Basis Maakt de tekst dikgedrukt.
Lettertype wijzigen Instelling Maakt de huidige selectie het lettertype dat je kiest
Lettergrootte wijzigen Instelling Maakt de huidige selectie het geselecteerde lettergrootte
Cursief maken Basis Maakt de geselecteerde tekst cursief
Onderstrepen Basis Maakt de geselecteerde tekst onderstreept
Links uitlijnen Basis Lijnt de tekst naar links uit, kan ook met afbeeldingen (zie tekst opmaak)
Centreren Basis Lijnt de tekst naar het midden uit, kan ook met afbeeldingen (zie tekst opmaak)
Rechts uitlijnen Basis Lijnt de tekst naar rechts uit, kan ook met afbeeldingen (zie tekst opmaak)
Uitlijnen Basis Strekt de lijnen naar links & rechts, kan ook met afbeeldingen (zie tekst opmaak)
Opsomming Basis Maakt een opsomming die je gemakkelijk kunt uitbreiden
Nummering Basis Maakt een genummerde opsomming die je ook gemakkelijk kunt uitbreiden
Inspring verkleinen Basis Springt de geselecteerde tekst een margin terug
Inspring vergroten Basis Springt de geselecteerde tekst een margin naar rechts
Tabel invoegen Uitgebreid Kies de layout die je wilt geven, en dan krijg je een tabel je later ook nog kunt uitbreiden
Hyperlink invoegen/bewerken Basis Maakt de geselecteerde tekst een link via een interface kan ook zonder eerst tekst te selecteren (zie link invoegen)
Link breken Basis Maakt de link die je op het moment hebt geselecteerd kapot zodat het er staat als tekst
Afbeelding invoegen/bewerken Uitgebreid Je kunt hier een afbeelding selecteren die al is geupload of een externe link erin plakken
Media invoegen/bewerken Uitgebreid Hiermee kun je een video invoegen of een iFrame maken van bijvoorbeeld een YouTube link plaatsen
Broncode Basis Geeft een mogelijkheid om de broncode te bewerken, dit is eigenlijk alleen handig voor programmeurs

Veelgestelde vragen

Dit gaat zeer eenvoudig. Dit kan je doen door op de "hyperlink" knop te drukken. Vul vervolgens mailto:hetmailadres@hetdomein.nl in. Op deze manier wordt de link verwerkt naar een contactformulier.

De introductie is bedoeld voor een kleine intro die uitlegt wat het artikel gaat inhouden. Denk aan bijvoorbeeld 1-4 zinnen. Hierom heeft dit ook een andere opmaak als de detail. De introductie wordt tevens ook getoond in bijvoorbeeld de homepage of de nieuwsbrief. Om deze reden hebben we dus liever ook niet dat iemand een afbeelding in de introductie kan zetten, zonder dat die weet wat de mogelijke consequenties zijn, en waarvoor die moet controleren. En als je bijvoorbeeld teveel kleuren gebruikt in je introductie kan die alle aandacht stelen op de homepage, waardoor de andere blokken er niet meer uitspringen.

Dit komt doordat er bijvoorbeeld opmaak bij zit (vaak omdat de tekst gekopieerd is uit Word). Dat zie je mogelijk in eerste instantie niet, maar als je het via de broncode of via de website zou bekijken dan merk je dat er allemaal stukken in staan, over margins, colors, background-colors, etc.. Om dit gemakkelijk te verwijderen kan je de tekst selecteren. Druk vervolgens op de "Opmaak verwijderen" knop. Deze bevind zich aan de linker kant als een schuin I teken met een klein kruisje ernaast. Dit zorgt ervoor dat de opmaak wordt verwijdert.


Comments (2)


Medewerker
Haal filepicker artikel weg, en zet die hiern
Medewerker
Missende pagina: paginatype, deze kan samengesteld worden uit Zie: Paginatypes maar moet ook bijgeschreven worden dat ze het eerste vinkje moeten selecteren bij "document/foto's". Omdat ze anders geen documenten in het geheel kunnen uploaden.